Har æg ved IVF eller ICSI proceduren kromosomfejl? -
Kommentar af Svend Lindenberg

Dyrlæge Dorthe Viuff har i sin doktordisputats. Hun har undersøgt æg på køer der er udviklet helt naturligt inde i koens livmoder - og æg man har taget ud fra koen æggestokke og lade udvikle sig i laboratoriet. 

På baggrund af undersøgelser på arvemassen i disse to typer af æg (de der udviklet inden i koen, og de der er udviklet uden for koen i laboratoriet) konkluderer Dorthe Viuff, at hun finder flere kromosomfejl i æggene der er udviklet uden for koens livmoder. 

Undersøgelsen tager mange forbehold og den måde æggene er udvalgt på kan give fejl i analyserne, men tilbage står der det faktum, at æg man anvender til IVF/ICSI proceduren har ofte kromosomfejl. At der så ikke findes flere kromosomsyge børn efter IVF end efter almindeligt samliv kan formentligt forklares ved, at alle kromosomsyge æg enten ikke sætter sig fast eller også bliver til meget tidlige aborter. 

Vi ved også at meget grimme æg som vi ser ved IVF oftere har kromosomfejl end de pænere æg. Derfor lægger vi ikke i menneske IVF grimme æg tilbage. Så alene af denne grund frasorteres formentligt en del kromosomsyge æg. 

Alt i alt giver Dorthe Viuffs disputats anledning til stadigt at fortsætte forskningen af æggenes kvalitet, men på den anden side, ved vi , at selve IVF eller ICSI proceduren ved almindelig reagensglasbehandling ikke i sig selv øger risikoen for syge børn. 

Den faktor der betyder mest for æggenes kromosomer er kvindens alder. Det vil sige jo ældre kvinde er jo dårligere æg. 

Dette kan du læse mere om i artiklen 
Barnløshed og alder her på hjemmesiden. 

   

Top

 
SL - 8 Nov 2002