Uforklarlig barnløshed (Infertilitet)

Udarbejdet af professor dr. med. Svend Lindenberg, 

Definition og diagnose
Uforklarlig barnløshed er en diagnosen lægen når frem til, hvis der ikke ved de udredning og undersøgelser er fundet nogen årsag til barnløsheds problemet hos parret. Dette betyder ikke, at der ikke er en årsag, men kun at vi læger på nuværende tidspunkt ikke kan finde årsagen. Det drejer sig om 10 til 15% af de par der henvender sig barnløsheds behandling.

Det almindelige undersøgelsesprogram for kvinden indeholder ofte følgende undersøgelsesmetoder:

  En registrering af alle relevante sygdomme og tidligere behandlinger, det der kaldes den medicinske historie.
  En objektiv undersøgelse
  Blodprøver for at se på æggestokkenes kapacitet til at lægge æg.
  En røntgenundersøgelse af livmoderen og æggelederne (HSG, også kaldet en hysterosalpingografi).
  En laparoskopi, dette involvere en kikkertundersøgelse hvor en lille smal kikkert sættes ind i bughulen under bedøvelse. Herved får lægen et overblik over forholdene omkring de kvindelige kønsorganer og kan se f.eks. endometriose, arvæv og sammenvoksninger.

Ligeledes bliver manden undersøgt med:

  Sædanalyse og evt. hormonprøver.
  Undersøgelser, der forsøger at bestemme mandens sædcellers evne til at gå igennem slimproppen i kvindens livmoderhals, morfologiske (udseende) undersøgelser på sædcellerne kan være retningsgivende men er ofte ikke vejledende. Problemet med befrugtningsevnen for sædcellerne finder man evt. først ved en senere reagensglasbehandling hvis æggene ikke lader sig befrugte med mandens sædceller.

Andre faktorer
Afgørende og faktorer som man skal tage med i sine overvejelser og planlægning ved behandling af uforklarlig barnløshed er:

Hvor lang tid parret har været ufrivilligt barnløse
Kvindens alder

Unge par har en graviditetschance per cyklus på ca. 20%. I modsætning har par med uforklarlig barnløshed, som har været infertile i mere end 3 år en spontan graviditetschance på kun 1 til 2%.

Det er også klart at aldrings processen hos kvinden er associeret med en forringet fertilitet og øget antal tidlige aborter, specielt efter kvinden er blevet 35 år. Derfor er det specielt vigtigt for denne aldersgruppe af kvinder at man tester kvindens såkaldte ovarie reserve. Dette gøres med blodprøver på en af dagene mellem dag 3 og 5 i menstruations cyklus. Her måler man hormonet FSH,LH og østradiol.

Infertile par med en kvindelig alder på over 35 år skal opfordres til aktivt at få behandling, hvis de i mere end 6 måneder har forsøgt at blive gravide uden resultat, - eller hvis de har et kendt problem som f.eks. endometriose, uregelmæssige blødninger eller tidligere operationer i maven.

Behandlinger
Der er ingen enighed mellem læger om den bedste behandling for alle par med uforklaret barnløshed, - idet mange par med mellem 1-2 års uforklaret barnløshed spontant får børn.

Men ofte anvender vi her i Danmark den behandling, at først giver vi kvinden en mild form for ægmodningsbehandling med hormoner og så inseminerer vi kvinden med mandens sæd præcist, når hun har ægløsning. Denne form for behandling, også kaldet intrauterin insemination (IUIH) tilbydes parret op til 3-6 gange. Herefter overgår de til reagensglasbehandling (IVF-behandling)

Resultater
Aktuelle forskningsresultater viser, at man med ovennævnte behandlingsregi opnår samme eller formentligt lidt bedre resultater end ved andre former for kendt årsag til barnløshed. Således opnår omkring 60-70% af parrene at få mindst et barn med hjem efter endt behandling.

Andre overvejelser og forskningsresultater
I de senere år har der været en intens forskning indenfor netop uforklaret barnløshed. Man kunne læse sidste år i et anerkendt engelsk tidsskrift, at nogle specielle gendefekter hos kvinder medførte, at deres livmoderslimhinde ikke kunne fastholde det befrugtede æg. Det er stadig for tidligt at sige noget om disse resultater kan medføre en bedre behandling. 

Et i dansk projekt har man undersøgt en stor del uforklaret barnløse par. Specielt har man set på mændenes sædceller og fundet, at en del af de par man har benævnt uforklaret barnløse formentligt har en speciel defekt i sædcellerne. Denne defekt (kaldet apoptosis) medfører, at sædcellerne ikke selv kan befrugte æggene korrekt, men at man efter mikroinjektion får gode resultater. Dette til trods for, at alle andre undersøgelser på manden inklusiv den almindelige sædanalyse viser at manden er normal.

Hvorfor virker behandling så?
Som ordet selv siger, så kan vi ikke forklare hvad der er galt med det uforklarligt barnløse par, men flere forhold bør man nok tænke på, når man forsøger at forklarer, hvorfor behandlingen virker.

Ægløsningsproblemer. Det kan være, at selv om kvinden på alle måder ser normal ud, kan det være, at selve ægløsnings mekanismen ikke fungere optimalt, og skal have lidt hjælp af lidt hormoner for at ægge frigøres helt fra æggestokkene og kan komme i kontakt med sædcellerne.

Sædcellens vej igennem kvindens kønsorganer: Det kan også være, at selv om sædcellerne ser normale ud og bevæger sig rigtigt, at de ikke lever særligt længe oppe i kvindens æggeledere. Kvinden kan have nogle modstoffer der slår sædcellerne ihjel, eller at der er en uerkendt defekt i sædcellerne. Normal lever sædcellerne i op til 2 dage i kvindens æggeleder, og ligger ligesom og venter på at ægget kommer. Men hvid de dør inden for få timer, hjælper det ikke noget at man har haft samleje om aftenerne og kvinden normalt har ægløsning om morgenen.

Figuren illustrerer, at man præcist på ægløsningstidspunktet kan inseminere med mandens sædceller i livmoderen, og herved opnå en meget høj koncentration af levende friske sædceller omkring ægget i æggelederen.

   

Top

 
SL - 1 Dec 2006