Hvordan skal jeg forholde mig efter Ægoplægningen?

Når man bliver gravid efter "naturmetoden", sker det midt imellem to menstruationer. Man ved altså ikke at man er gravid i de første fjorten dage. Derfor lever man som man plejer. Med fysisk aktivitet, samleje osv.

Efter ægløsningen omdannes den ægblære hvor ægget er kommet fra  til "det gule legeme", som producerer hormonet progesteron. Dette hormon styrker slimhinden i livmoderen, så det befrugtede æg kan sætte sig fast, og vokse ned i slimhinden.

Ved reagensglasbehandling ser det hele lidt anderledes ud. Man ved, at man har fået lagt befrugtede æg tilbage i livmoderen og mange spørgsmål rejser sig:

Kan æggene falde ud?
Nej, æggene er ca. 1/10 millimeter store, og ligger i en tætsluttet spalte mellem for og bagvæggen i livmoderslimhinden. De kan derfor ikke falde ud. Du kan derfor  rejse dig fra lejet umiddelbart efter ægoplægningen.

Hvornår sætter ægget sig fast?
Ægget sætter sig fast ca. 5,5 dage efter befrugtningen, eller ca. 4 dage efter ægoplægningen.

Skal jeg sygemeldes?
Nej, det er ikke nødvendigt.

Kan jeg have samleje?
Ingen ved om det har betydning for, om æggene sætter sig fast. De fleste klinikker fraråder imidlertid samleje den første uge. Man mener at det er bedst at der ikke kommer for mange sammentrækninger i livmoderen. De fleste par undgår formentlig samleje i de første fjorten dage,
også på grund af stikpille behandlingen med progesteron.

Kan jeg fortsætte med at dyrke motion?
De fleste klinikker fraråder hård fysisk aktivitet, som f.eks. løb. Men der er ikke videnskabelige beviser for, at man lettere bliver gravid hvis man ikke dyrker motion.

Hvorfor skal jeg have progesteron behandling?
Ægblærene er efter nedregulering og ægudtagning ikke er i stand til at producere nok progesteron. Derfor er det nødvendigt at tage et tilskud. Tilskuddet tages som stikpiller til skeden. Det varierer fra klinik til klinik, hvilken type medicin, og hvor ofte den skal tages. Stikpillerne tages normalt fra ægoplægningen og 14 dage frem. Herefter er det ikke længere nødvendigt.

Er der bivirkninger ved progesteron behandlingen?
Nogle oplever lidt kvalme og brystspænding, som kan forveksles med graviditetssymptomer. Progesteron "holder på slimhinden", så man ikke bløder for tidligt.

Er der noget jeg selv kan gøre?
Se artiklen Livsstil, alkohol, vitaminer, fedme, kaffe, røg! her på hjemmesiden.

Kan jeg gå i svømmehallen?
Vent til der er gået 14 dage og du ikke længere får progesteron stikpiller.

Kan jeg tage smertestillende medicin for f.eks. hovedpine?
Studier har vist at der kan være en sammenhæng mellem indtagelsen af almindelig smertestillende medicin, som Kodimagnyl og æggets implantation, (evne til at sætte sig fast i livmoderslimhinden), derfor fraråder de fleste klinikker indtagelsen af smertestillende medicin i den første uge efter ægoplægningen. Tager du fast medicin så tal med din læge om hvordan du skal forholde dig.

   

Top

 
SL - 1 Dec 2006