Assisted hatching (AHA) også kaldet kunstig klækning af ægget
Kommentar af Svend Lindenberg

Før befrugtningen af det humane æg omslutter zona pellucida (= æggeskaller) ægget og sørger for at kun en sædcelle kan komme ind til ægget og befrugte det. Efter befrugtningen fungerer zona pellucida som en blokade for yderligere sædcellers indtrængen, og holder sammen på cellerne i det æg der nu deler sig til ført til en 2 celle og så 4 celle og så videre.

Under denne udvikling af det tidlige foster fra 1- celle til mange, - sker der en hærdning af zona. Dette er en normal ting som netop har til hensigt at holde på æggets celler.

Når æggene er taget ud af deres naturlige omgivelser, som det sker ved IVF og ICSI, - mener mange, at denne zona hærdning sker hurtigere og at æggeskallen derfor bliver hårdere. Denne hårdere skal mener man også og se hvis kvinden har en højere alder (over 37 år) eller hvis FSH i blodprøven er høj. Således har man den opfattelse at denne hårdere skal kan hindre ægget i at "klække", dvs. komme ud af skallen og sætte sig fast i livmoderen.

Således ser man også at chancen for at et æg sætter sig fast falder med højere alder hos kvinden. Man har derfor foreslået, at denne hærdning af zona pellucida er en medvirkende faktor til at ældre kvinder ikke så let bliver gravide.

For så at hjælpe disse æg ud af æggeskallen har man udviklet forskellige metoder til at svække æggeskallen. Disse metoder er blandt andet laser behandling, syre eller mekanisk destruktion af en del af æggeskallen.

I videnskabelige forsøg har den ene teknik ikke vist sig at være den anden overlegen ligesom æggene heller ikke tager skade af behandlingen.

Problemet med denne nye teknik er, at i enkelte ikke kontrollerede rapporter fra IVF klinikker fortæller man om meget bedre resultater specielt hos kvinder over 37 års alderen.

Der er nu lavet en meta analyse, dvs. en sammenligning mellem flere relevante forskningsresultater og konklusionen er nu at det øget chancerne for en graviditet til det dobbelte hos patienter med flere IVF behandlinger.

Referencen er:

Assisted hatching - a meta-analysis of randomized controlled trials.Sallam HN, Sadek SS, Agameya AF.

Journal of Assisted Reproduction & Genetics 2003 Aug 20 8 332-42.

Så min konklusion på dette er, at assisted hatching virker på udvalgte patienter

Dette er nu også set i en Cochrane analyse. Ønsker du at læse mere kan dette gøres her: tryk

 

 

   

Top

 
SL - 1 Dec 2006